Świetna alternatywa dla klasyki! Domowy burger z soczewicy podbije Twoje serca.

Domowy burger z soczewicy

Domowy burger z soczewicy to czysta przyjemność i zdrowy pomysł na obiad!

Burger z soczewicy to jeden z moich ulubionych burgerów, tuż obok klasycznej wersji z wołowiną. Osoby chcące wprowadzić do swojej diety nieco więcej warzyw, z pewnością skorzystają na tym przepisie!

DOMOWY BURGER Z SOCZEWICY – składniki na 5 porcji:

  • 200g – czerwona soczewica
  • 160g – seler korzeniowy
  • 100g – marchew
  • 100g – cebula
  • 20g – oliwa z oliwek
  • 1szt – 60g – jajo kurze
  • 3-4 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, papryka słodka, papryka wędzona, kmin rzymski, czosnek,
  • dodatki: pomidor, ogórek kwaszony, rukola, keczup, musztarda, ser.

Soczewicę opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Ugotuj do miękkości. Wystudź i odsącz z nadmiaru wody i połącz z surowym jajkiem. Marchew i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej patelnie z oliwą i podsmaż cebulę z przyprawami do złocistego koloru, następnie dodaj czosnek, smaż chwilkę i dodaj warzywa. Całość duś, aż warzywa zmiękną. Wystudź warzywa. Całość połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Odciśnij nadmiar wody. Następnie uformuj kotlety. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut w temp. 200 stopni.

Gotowy domowy burgery z soczewicy skomponuj z pełnoziarnistą bułką lub grahamką, z dodatkiem grubego plastra pomidora x2, plasterków kiszonego ogórka, rukolą oraz plastra żółtego sera lub mozzarelli.

Całość w jednej porcji dostarcza:

  • 520 kcal,
  • 28 gramów białka,
  • 16 gramów tłuszczy,
  • 72 gramów węglowodanów ogółem,
  • 9,5 gramów błonnika pokarmowego.